Hyperventilatie is een veelvoorkomende ‘ademhalingsstoornis’ die wordt gekenmerkt door snel, oppervlakkig en onregelmatig ademen. Het kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, kortademigheid, hartkloppingen en een gevoel van paniek.

Gelukkig zijn er verschillende ademhalingsoefeningen die kunnen helpen bij het beheersen van hyperventilatie en het herstellen van een evenwichtige ademhaling. In dit artikel zal ik enkele effectieve hyperventilatie oefeningen beschrijven die je kunt proberen om rust en balans te bevorderen.

Buikademhaling

Buikademhaling is een eenvoudige maar krachtige techniek om de ademhaling te kalmeren en de zuurstof- en koolstofdioxideniveaus in het lichaam in evenwicht te brengen.

Volg deze stappen om buikademhaling toe te passen:

 • Ga comfortabel zitten of liggen en plaats een hand op je buik.
 • Adem langzaam in door je neus, terwijl je je buik naar buiten duwt. Voel je hand stijgen terwijl je inademt.
 • Adem langzaam uit door je mond, waarbij je je buikspieren naar binnen trekt.
 • Herhaal deze cyclus van inademen en uitademen gedurende 5-10 minuten.

Verlengde uitademing

De verlengde uitademingstechniek kan helpen bij het vertragen van de ademhaling, waardoor de hartslag en stressniveaus verminderen.

Volg deze stappen om deze oefening te doen:

 • Zoek een comfortabele zithouding en ontspan je lichaam.
 • Adem rustig in door je neus gedurende een telling van 4 seconden.
 • Adem vervolgens langzaam uit door je mond gedurende een telling van 6-8 seconden.
 • Herhaal dit patroon van inademen en uitademen gedurende 5-10 minuten.

Box Breathing

Box Breathing, ook wel bekend als vierkante ademhaling, is een techniek die helpt bij het creëren van een ritmische en evenwichtige ademhaling.

Volg deze stappen om Box Breathing toe te passen:

 • Ga rechtop zitten en ontspan je lichaam.
 • Adem rustig in door je neus gedurende een telling van 4 seconden.
 • Houd je adem in gedurende een telling van 4 seconden.
 • Adem langzaam uit door je mond gedurende een telling van 4 seconden.
 • Houd je adem leeg gedurende een telling van 4 seconden.
 • Herhaal dit patroon van inademen, vasthouden, uitademen en vasthouden gedurende 5-10 minuten.

Progressieve spierontspanning

Naast ademhalingsoefeningen kan progressieve spierontspanning helpen bij het verminderen van spanning en angst die vaak gepaard gaat met hyperventilatie.

Hier is een korte samenvatting van de techniek:

 • Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen.
 • Span een spiergroep, zoals je handen, gedurende 5-10 seconden aan en laat dan de spanning los terwijl je langzaam uitademt.
 • Verplaats je aandacht naar de volgende spiergroep, zoals je armen, en herhaal de spanning-loslaten cyclus.
 • Werk geleidelijk alle spiergroepen in je lichaam af, inclusief je gezicht, nek, schouders, buik, benen en voeten.

Conclusie

Hyperventilatie kan, gepaard met paniekaanvallen[1] bijvoorbeeld, een overweldigende ervaring zijn, maar met de juiste ademhalingstechnieken kun je rust en balans herstellen. De oefeningen die we hebben besproken, zoals buikademhaling, verlengde uitademing, box breathing en progressieve spierontspanning, kunnen effectieve tools zijn om hyperventilatie te beheersen.

Experimenteer met deze technieken en ontdek welke het beste voor jou werken. Onthoud dat consistentie en regelmatige oefening de sleutel zijn tot het opbouwen van een gezonde ademhaling en het verminderen van hyperventilatieklachten. Raadpleeg altijd een zorgverlener als je aanhoudende of ernstige symptomen ervaart.

Tot slot

Hyperventilatie is een veelvoorkomend probleem dat wereldwijd verschillende mensen treft. Hoewel het moeilijk is om precieze statistieken te geven, zijn er schattingen beschikbaar over de prevalentie van hyperventilatie.

In studies varieert de gemelde prevalentie van hyperventilatie afhankelijk van de gebruikte criteria en de populatie die wordt onderzocht. Over het algemeen wordt aangenomen dat ongeveer 10-20% van de bevolking op een bepaald moment in hun leven symptomen van hyperventilatie ervaart.

Het is belangrijk op te merken dat hyperventilatie in verschillende vormen kan voorkomen, waaronder acute episoden die optreden als reactie op stress of angst, en chronische hyperventilatie, waarbij iemand constant onbewust te snel ademt. De ernst en frequentie van de symptomen kunnen ook variëren.

Omdat hyperventilatie vaak verward kan worden met andere medische aandoeningen, worden veel gevallen mogelijk niet gediagnosticeerd of gerapporteerd. Als je vermoedt dat je symptomen van hyperventilatie ervaart, is het raadzaam om een medisch professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Referenties

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167876010001388

(Visited 156 times, 1 visits today)