Brainfog is een veelvoorkomende term die wordt gebruikt om een toestand van mentale verwarring, cognitieve moeite en verminderde helderheid van denken te beschrijven. Het kan leiden tot een gebrek aan focus, geheugenproblemen en een algemeen gevoel van mentale traagheid. Bij mijn klanten is brainfog bijvoorbeeld één van dé symptomen van burnout.

In dit artikel ga ik dieper in op wat brainfog is, mogelijke oorzaken en enkele tips om ermee om te gaan.

Brainfog is een subjectieve ervaring waarbij iemand zich verward, vergeetachtig, warrig en mentaal uitgeput voelt.

Wat is brainfog?

Brainfog is een subjectieve ervaring waarbij iemand zich verward, vergeetachtig, warrig en mentaal uitgeput voelt. Het kan variëren in intensiteit en duur, en kan een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren, werkprestaties en levenskwaliteit. Hoewel het geen medische aandoening op zich is, kan het een symptoom zijn van verschillende onderliggende oorzaken.

Brainfog symptomen

Symptomen van brainfog kunnen variëren van persoon tot persoon, maar over het algemeen omvatten ze:

 1. Verminderde concentratie en focus: Het kan moeilijk zijn om je gedachten bij één taak te houden of je aandacht langdurig te richten. Je kunt je vaak afgeleid voelen of snel het overzicht verliezen.
 2. Vertraagd denken: Het kan langer duren voordat je informatie verwerkt, problemen oplost of beslissingen neemt. Je denkvermogen lijkt trager en je hebt mogelijk moeite om je gedachten helder te formuleren.
 3. Geheugenproblemen: Je kunt merken dat je moeite hebt om informatie te onthouden, zoals namen, datums of belangrijke details. Het kan ook moeilijk zijn om je dingen te herinneren die recentelijk zijn gebeurd.
 4. Mentale vermoeidheid: Je voelt je constant moe, zowel mentaal als fysiek. Zelfs eenvoudige taken kunnen uitputtend aanvoelen en je kunt een gebrek aan energie ervaren gedurende de dag.
 5. Verwarring en desoriëntatie: Je kunt je verward voelen, alsof je in een mistige mentale toestand verkeert. Het kan moeilijk zijn om je te oriënteren in tijd en ruimte, en je kunt moeite hebben met het begrijpen van complexe informatie.
 6. Problemen met woordvinding: Je kunt merken dat je moeite hebt om de juiste woorden te vinden tijdens gesprekken. Je kunt op het puntje van je tong zitten of vaker stotteren of haperen tijdens het spreken.
 7. Verminderde creativiteit: Je merkt mogelijk een gebrek aan inspiratie, creatieve ideeën of mentale flexibiliteit. Het kan moeilijk zijn om nieuwe concepten te bedenken of jezelf uit te drukken op artistiek gebied.

Het is belangrijk op te merken dat de intensiteit en duur van brainfog kunnen variëren. Sommige mensen ervaren het als een tijdelijk en mild symptoom, terwijl anderen er regelmatig last van hebben en ernstige belemmeringen in hun dagelijks leven ondervinden.

Mogelijke oorzaken van brainfog

 1. Slaapgebrek: Onvoldoende slaap kan leiden tot verminderde cognitieve functies, concentratieproblemen en mentale vermoeidheid.
 2. Stress en angst: Overmatige stress en angst kunnen de hersenfunctie beïnvloeden en leiden tot cognitieve moeilijkheden.
 3. Voedingsfactoren: Een onevenwichtig dieet, voedselgevoeligheden of tekorten aan voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer en omega-3 vetzuren kunnen bijdragen aan brainfog.
 4. Hormonale veranderingen: Schommelingen in hormoonniveaus bij vrouwen, zoals tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze, kunnen invloed hebben op de mentale helderheid. Bij mannen sluipt een tekort aan testosteron er door de jaren in en kan invloed hebben op de mentale helderheid.
 5. Medicatie en bijwerkingen: Sommige medicijnen kunnen brainfog veroorzaken als bijwerking.
 6. Chronische aandoeningen: Onderliggende gezondheidsproblemen zoals fibromyalgie, schildklieraandoeningen, chronische vermoeidheid[1] of de ziekte van Lyme kunnen gepaard gaan met brainfog.

Brainfog is een complex fenomeen en de precieze mechanismen erachter zijn niet volledig begrepen.

Brainfog: een complex fenomeen

Brainfog is een complex fenomeen en de precieze mechanismen erachter zijn niet volledig begrepen. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van brainfog en de verstoring van cognitieve functies. Hier zijn enkele van de mogelijke technische mechanismen die betrokken kunnen zijn:

 1. Ontsteking: Chronische ontsteking[2] in het lichaam kan invloed hebben op de werking van de hersenen. Ontstekingsstoffen kunnen de bloed-hersenbarrière aantasten, waardoor schadelijke stoffen de hersenen kunnen binnendringen en ontstekingsreacties kunnen veroorzaken die de cognitieve functies beïnvloeden.
 2. Neurotransmitters: Onevenwichtigheden in neurotransmitters, zoals serotonine, dopamine en acetylcholine, kunnen bijdragen aan brainfog. Deze chemische stoffen spelen een rol bij het overdragen van signalen tussen zenuwcellen en hebben invloed op verschillende aspecten van de hersenfunctie, zoals stemming, concentratie en geheugen.
 3. Hormonale disbalans: Verstoringen in hormoonniveaus, zoals cortisol, oestrogeen, progesteron en schildklierhormonen, kunnen invloed hebben op de hersenfunctie en bijdragen aan brainfog. Hormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van verschillende lichaamsprocessen, waaronder de hersenfunctie.
 4. Oxidatieve stress: Oxidatieve stress treedt op wanneer er een onevenwicht is tussen de productie van vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om ze te neutraliseren. Dit kan leiden tot schade aan cellen, inclusief de hersencellen, en kan de cognitieve functie beïnvloeden.
 5. Veranderingen in hersenactiviteit: Brainfog kan gepaard gaan met veranderingen in de hersenactiviteit, zoals verminderde communicatie tussen neuronen of verminderde bloedtoevoer naar bepaalde hersengebieden. Dit kan leiden tot problemen met aandacht, geheugen en verwerkingssnelheid.

Brainfog in Nederlands betekend letterlijk: HERSENMIST

Oplossingen bij brainfog

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen[3] beschikbaar om brainfog te verminderen en je mentale helderheid te herstellen.

 1. Verbeter je slaappatroon: Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit. Creëer een rustgevende slaapomgeving en volg een consistente slaaproutine.
 2. Stressbeheersing: Gebruik ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga om stress te verminderen en de mentale helderheid te bevorderen.
 3. Gezonde voeding: Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten. Vermijd overmatige inname van suiker, cafeïne en bewerkte voedingsmiddelen.
 4. Fysieke activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren en het mentale welzijn bevorderen.
 5. Braintraining: Houd je geest actief door middel van mentaal stimulerende activiteiten. Doe aan activiteiten die je hersenen uitdagen, zoals puzzels, lezen, leren van nieuwe vaardigheden of het spelen van geheugenspelletjes. Dit kan helpen om je cognitieve functies te verbeteren en brainfog te verminderen.
 1. Voldoende hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Uitdroging kan leiden tot verminderde hersenfunctie en mentale vermoeidheid.
 2. Rust en ontspanning: Geef jezelf regelmatig tijd om te ontspannen en te rusten. Luister naar je lichaam en neem indien nodig pauzes om overbelasting te voorkomen.
 3. Verminder afleidingen: Minimaliseer externe afleidingen, zoals lawaai of overmatige digitale prikkels. Creëer een rustige en georganiseerde omgeving die bevorderlijk is voor mentale helderheid.
 4. Raadpleeg een professional: Als brainfog aanhoudt of ernstige belemmeringen veroorzaakt in je dagelijks leven, is het raadzaam om een ​​gezondheidsprofessional te raadplegen. Zij kunnen onderliggende oorzaken identificeren en passende behandelingen of interventies aanbevelen.

Het is belangrijk om op te merken dat de hierboven genoemde tips algemeen van aard zijn en mogelijk niet voor iedereen van toepassing zijn. Iedereen ervaart brainfog op een unieke manier, dus het kan nuttig zijn om te experimenteren en te ontdekken welke strategieën het beste werken voor jou.

Conclusie

Brainfog kan een uitdagende toestand zijn die invloed heeft op je mentale helderheid en algehele welzijn. Door een gezonde levensstijl te bevorderen, stress te verminderen, voldoende rust te nemen en de juiste voeding te kiezen, kun je de kans verkleinen dat brainfog optreedt.

Als het probleem aanhoudt, aarzel dan niet om professioneel advies in te winnen om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Onthoud dat het zorgen voor je mentale welzijn een belangrijk onderdeel is van een gezond en evenwichtig leven.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte mechanismen van brainfog kunnen variëren, afhankelijk van de individuele situatie en onderliggende oorzaken. Daarom is het raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen als je last hebt van aanhoudende brainfog, zodat een hulpverlener de specifieke oorzaak kan identificeren en een passend behandelplan kan opstellen.

Referenties

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3617392/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4490655/

[3] https://www.bangkokhospital.com/en/content/brain-fog-syndrome

(Visited 395 times, 1 visits today)