Ben je een man? Heb je al geruime tijd klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, maag- en darmklachten of andere vage klachten? Slaan je emoties vaak op hol of kun je regelmatig niet meer helder nadenken, slaap je slecht? Gebruik je alcohol, drugs, slaappillen of andere middelen om spanning weg te nemen of om te slapen? Heb je soms het idee dat je jezelf door de dag of zelfs het leven heen moet slepen? 

Dan ga je misschien richting burn-out of zit je al in een burn-out.

Vermoed je burn-out: sluit eerst oorzaken van fysieke klachten uit

Een burn-out ontstaat en uit zich bij mannen vaak anders dan bij vrouwen. In alle gevallen geldt wel dat ik altijd aanraad eerst een bezoek aan je huisarts of medisch specialist te brengen voordat je verdere hulp zoekt. 

Je wilt een fysieke oorzaak van je klachten uitsluiten. En een goede huisarts zal de juiste diagnose stellen bij burn-out en je adviseren over de juiste begeleiding, behandeling.

Het is bijvoorbeeld belangrijk of er meer speelt, zoals verslaving, trauma of depressie.

Burn-out coach inschakelen?

De begeleiding bij burn-out coaching is net even anders dan een normaal coaching traject. 

Waarom?

Cognitieve functies zoals concentratie, geheugen en denkvermogen zijn letterlijk verstoord. Waar je in een normaal coachtraject zelf het denkwerk doet, stemt de burn-out coach eerst af hoe goed de cognitieve functies van zijn klant op dat moment zijn. Hierop wordt het traject dan afgestemd. 

Bij een (aankomende) burn-out werkt rust nemen niet meer. Of het lukt niet meer. Niets lijkt meer te werken, je hebt alles al geprobeerd, je bent op. Soms denk je even dat het weer gaat, maar binnen de kortste keren ben je weer bij af. 

Tijd om te ontdekken waar de batterij leegloopt, tijd om te ontdekken waar je stress vandaan komt, tijd om die spanningsklachten de das om te doen.  Tijd om terug te keren naar je bedrijf of misschien is het wel tijd om je bedrijf te verkopen.

En dit zijn precies de dingen en vragen waar een burn-out coach je bij kan helpen.

Een burn-out coach is vaak ervaringsdeskundige en gespecialiseerd in burn-out en kan mensen met burn-out hierin daarom de juiste begeleiding geven.

Hoe burn out klachten van de man aan te pakken?

Een goede burn-out coach zal de burn out klachten van mannen als volgt aanpakken: hij legt eerst de focus brengen op het temperen van al dat denken en brengt het lichaam tot rust met diverse technieken.

Biofeedback en hartcoherentie training zijn uitstekende hulpmiddelen die steeds meer ingezet worden in het begin van het traject. Deze methoden laten snelle resultaten zien. En het biedt een manier om veranderingen in je lichaam te meten en je lichaam en signalen van het lichaam steeds beter te leren kennen.

Dit werkt vaak heel goed voor de mannen. Ze vinden het prettig om een onderbouwde meetmethode te hebben als hulpmiddel.

Stap voor stap

De eerste stap is dus altijd wat lichaamswerk totdat de cognitieve functies weer normaal functioneren. In tegenstelling tot een gewoon coachtraject zal een burn-out coach in de eerste plaats een meer adviserende rol aannemen. 

Veel burn-out coaches geven ‘psycho-educatie’: Wat doet stress met je lichaam en wat doet stress met je geest? En hoe beïnvloeden deze elkaar? Wat is de rol van stress in het zenuwstelsel en wat doet het met je hormoonhuishouding. Wat is de uitwerking op je brein? 

De denkgeest wordt later in het traject weer aan het werk gezet.

Het fysieke brein voeden

Bij burn-out zijn niet alleen lichaamsprocessen verstoord, maar er is ook sprake van een verstoorde werking in het brein. Mentaal, maar ook fysiek.

De juiste voeding en vochtinname zijn uitermate belangrijk voor een fysiek goed functionerend brein. 

Er zijn burn-out coaches die hierin ook begeleiding geven, en dit zal herstel aanzienlijk bevorderen.

Investeer in een burn-out coach is investeren in de lange termijn

Investeer in goede begeleiding en je zult op de beste en snelst mogelijke verantwoorde manier weer vol in je kracht staan. 

Een goede burn-out coach leert je ook hoe beter om te gaan met alledaagse stress, hoe je je leven zo inricht dat je überhaupt minder stress ervaart en hoe je in de toekomst burn-out kan voorkomen. Niet alleen genezen, maar ook voorkomen dus.

Op het moment dat je er fysiek en mentaal weer bovenop bent kun je weer nadenken over je toekomst: Keer je terug naar je bedrijf of baan en ga je het anders doen of kies je een ander pad? 

Je coach kan je hierin de beste begeleiding geven. En weet wanneer het voor het resultaat het beste is om samen te werken met andere partijen.

Heb je vragen of ben je benieuwd hoe ik je kan helpen?

Plan een vrijblijvende afspraak:

https://calendly.com/ruudvanoudenallen/30min?month=2022-12

Lees meer over de symptomen: symptomen burn out man

(Visited 41 times, 1 visits today)