Je begint de dag al moe. Je valt om het minste of geringste uit tegen je collega’s en thuis is je vrouw het slachtoffer. Je hebt geen focus, je libido is weg, jij krijgt hem soms niet eens overeind. Dit maakt je onzeker want: je mannelijkheid gaat eraan!

De slaap is ronduit slecht, je hebt de hele dag door hoofdpijn en stijve spieren. Misschien heb je hartkloppingen of pijn op de borst, maar nee… stress ken jij niet. Je vitaliteit is weg, je veerkracht is weg. Waar is die vent gebleven die ooit de hele wereld aankon? Wat is er gebeurd? Hoe heeft het zover kunnen komen? Je hebt de signalen niet opgevangen, of genegeerd, bewust of onbewust.

Wanneer je als man fysieke en mentale klachten ondervindt, en deze zelf koppelt aan een burn-out, ben je aan de late kant. Tijd voor actie dus. 

Vroegtijdig herkennen of erkennen?

Het is daarom handig vroegtijdig burn-out symptomen als man te herkennen en misschien nog wel belangrijker, te erkennen. Om de symptomen te herkennen, heb ik enkele symptomen van burn-out bij mannen voor jou op een rij gezet.

Komen meerdere van deze symptomen jou bekend voor? Kom dan in actie en zoek de juiste hulp. Zoek bijvoorbeeld een goede burn out coach die bij je past. Zelf ga je er hoogstwaarschijnlijk niet meer uitkomen. Ook een mannending, denken dat het zelf wel op kan lossen want je trots gaat er anders immers aan. Totdat je als een kasplantje thuiszit. Dan ben je iets te laat en zal herstel een lang proces worden.

Hoe koppiger de man, hoe trotser de man, hoe langer het herstel. Niets mis mee hoor, trots, maar trots heeft een keerzijde dus ken je grenzen en voorkom ziekte en langdurig herstel door op tijd de symptomen te (h)erkennen.

Allereerst: wat is een burn-out?

Zowel mannen als vrouwen kunnen natuurlijk kampen met een burn-out. Er zijn echter wat subtiele verschillen die ik zo zal aanhalen. Letterlijk vertaald komt het woord “opgebrand” het dichtst bij de term ‘burn-out’. En eigenlijk beschrijft dit woord al goed wat de situatie inhoudt.

In bijna alle gevallen ontstaat een burn-out door een lange periode van stress of spanning, waarbij zowel fysieke als mentale klachten ontstaan. Bij aanhoudende klachten lijken je dagelijkse taken zwaarder en zwaarder te gaan, je raakt steeds meer uitgeput.

Op een gegeven moment begin je de dag al moe en sleep je jezelf door de dag heen. Je wordt geleefd en ondergaat het leven. Ontspannen lijkt niet meer te lukken. Geestelijk en lichamelijk raak je steeds meer uitgeput en het lukt je niet meer uit deze vicieuze cirkel te komen.

Totdat je lichaam of je geest het bijltje erbij neergooit: een fysiologische of psychologische burn-out. Sommige mannen kunnen letterlijk hun bed niet meer uitkomen, bij sommigen lijkt die bovenkamer volledig uitgeschakeld te zijn, ze kunnen letterlijk niet meer nadenken. 

De symptomen burn-out bij mannen

Het is dus best handig de symptomen in een vroegtijdig stadium te herkennen. Des te sneller jij de symptomen van een burn-out als man herkent, des te sneller je actie kunt ondernemen en des te korter het herstelproces duurt.

Om een goed overzicht te geven van de symptomen, heb ik ze opgedeeld in twee categorieën; fysiek en mentaal. Verder zal ik nog de verschillen tussen mannen en vrouwen aanhalen.

Fysieke symptomen

Dagen, weken, maandenlang last hebben van hoofdpijn en spierpijn zijn één van de eerste fysieke symptomen bij een burn-out. Deze ontstaan vaak al vroeg op de dag of zijn al aanwezig als je opstaat en houden de gehele dag verder aan.

Pijnstilling? Helpt weinig, je lichaam staat continu onder stress. Er is een continue stroom aan stresshormonen, je lichaam is er letterlijk verslaafd aan geraakt. Je hebt het niet eens in de gaten en hobbelt maar door. Daarnaast wordt je weerstand een stuk lager zijn bij een burn-out, je immuunsysteem trekt het niet meer.

Er ontstaan allerlei vreemde problemen, je bent om de haverklap ziek en je conditie gaat met sprongen achteruit. 

14 fysieke symptomen bij een burn-out als man:

 1. hoofdpijn
 2. duizeligheid
 3. uitputting
 4. spierpijn
 5. ontstekingen
 6. hoge bloeddruk
 7. pijn op de borst
 8. hartkloppingen
 9. hyperventilatie
 10. maagklachten
 11. misselijkheid
 12. benauwdheid
 13. buikpijn
 14. nek- of rugklachten

Ook een verlaagd libido en minder seksuele activiteiten kunnen een teken zijn van een burn-out. Door de constante vermoeidheid moet je niet aan seks denken. Je hormoonstelsel is uit balans, je zenuwstelsel maakt overuren. 

Mentale symptomen

Fysiek beïnvloed je mentale gesteldheid. Je mentale gesteldheid beïnvloed je fysieke gesteldheid misschien nog wel meer. Het is dus zeer verstandig naast de fysieke symptomen ook de mentale symptomen van een burn-out vroegtijdig te herkennen.

Tal van onderzoeken wijzen immers uit dat een gezonde mentale werking, een gezonde geest hét recept is voor een ontspannen leven en het ervaren van meer levensgeluk. Onder de psychische burn-out klachten bij een man kun je meerdere uiteenlopende klachten onderscheiden.

Slapeloosheid, brainfog en een verlies aan concentratie zijn de meest voorkomende klachten. Velen van jullie kennen het gevoel:  je bent oververmoeid maar niet kunt slapen door die pauzenloze gedachtestroom of je wordt midden in de nacht wakker en staat gelijk ‘aan’. Dit is een erg vervelende cirkel want het niet kunnen slapen zorgt enkel voor meer klachten. 

Daarnaast zijn stemmingswisselingen en prikkelbaarheid ook vaak voorkomende klachten bij een burn-out als man. Merk je dat je steeds vaker tegen anderen uitvalt? Of dat je niet goed weet wat je nu eigenlijk wil? Dan is het goed om kritisch naar jezelf te kijken.

16 mentale symptomen bij een burn-out als man:

 1. geestelijke moeheid, niet meer kunnen denken
 2. angstgevoelens
 3. prikkelbaar, snel boos, geïrriteerd
 4. altijd een gejaagd gevoel hebben
 5. niet tegen drukte of lawaai kunnen
 6. huilen bij het minste of geringste
 7. andere heftige emoties
 8. somberheid
 9. depressiviteit
 10. productiviteit is weg
 11. continue stroom van gedachten: piekeren 
 12. neerslachtig
 13. wantrouwend
 14. laag zelfbeeld
 15. onzeker
 16. besluiteloos

Verschil burn-out mannen en vrouwen

Naast de biologische verschillen en een verschillende hormoonhuishouding verschillen de sociale rollen. Verder is praten over emoties bij veel mannen nog steeds taboe. Mannen reageren vaker vanuit woede en irritatie dan vrouwen, ervaren meer onrust en grijpen vaker naar verdovende middelen. Vaak wordt een burn-out bij mannen ook niet herkend of erkend door artsen of therapeuten.

Bij mannen komen de volgende slechte gewoonten vaker voor dan bij vrouwen, en staan in direct verband met het disfunctioneren van het lichaam bij burn-out:

 • slecht eten, geen tijd, andere zaken zijn belangrijker
 • te weinig drinken (water), geen tijd
 • teveel alcohol om te ontspannen
 • teveel koffie om wakker te blijven
 • Pillen of medicijnen om te slapen of te ontspannen

Wil jij een einde maken aan jouw burn-out? Of nog beter…. de burn-out voorkomen?! Wil jij altijd de symptomen van burn-out als man vroegtijdig herkennen? Schakel dan een burn-out coach in.

Wil je meer weten over burn out klachten bij mannen? Lees dan: burn out klachten man

Maak dan vandaag nog een vrijblijvende belafspraak voor een adviesgesprek. Je verlaat dit gesprek sowieso met meer duidelijkheid en misschien wel een plan van aanpak om je problemen zo snel mogelijk op te lossen. 

(Visited 809 times, 1 visits today)