Depressie is een psychische aandoening die zich op allerlei manieren uit. Sommige mensen die depressief zijn vinden het moeilijk om dagelijkse dingen te doen, zoals huishoudelijke taken. Anderen ervaren een heleboel verschillende emoties, zoals wanhoop en hopeloosheid.

Er zijn verschillende manieren om depressie te behandelen, waarvan sommige worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en andere door ervaringsverhalen. Depressie kan bijvoorbeeld met pillen of psychotherapie worden behandeld, afhankelijk van de patiënt en de ernst van de symptomen.

Sommige mensen zoeken naar andere behandelingen dan die hun arts voorschrijft, omdat ze denken dat ze niet goed genoeg werken. Bijvoorbeeld, depressieve mensen kunnen kiezen voor een sessie met een life coach in plaats van een therapeut.

Algemeen voorgeschreven antidepressiva

Antidepressiva zijn een groep medicijnen die artsen vaak aanbevelen om depressie en andere stemmingsstoornissen te behandelen. Antidepressiva werken door de hoeveelheid van bepaalde stoffen in de hersenen, zoals serotonine en noradrenaline, te veranderen. Dit kan de stemming verbeteren en depressieve symptomen onderdrukken.

Enkele veel voorgeschreven antidepressiva zijn:

● selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), waaronder fluoxetine (Prozac), sertraline (Zoloft) en escitalopram (Lexapro);

● serotonine-norepinefrineheropnameremmers (SNRI’s) zoals venlafaxine (Effexor) en duloxetine (Cymbalta);

● tricyclische antidepressiva zoals dosulepin, amitriptyline, nortriptyline, clomipramine, imipramine en lofepramine;

● enkele van de nieuwere antidepressiva, zoals agomelatine (Valdoxan) en vortioxetine (Brintellix);

Om het juiste antidepressivum en de juiste dosis te vinden, moet je nauw samenwerken met een medische professional. Ze helpen ook om bijwerkingen in de gaten te houden en de behandeling indien nodig aan te passen.

Er zijn een paar mogelijke nadelen van het gebruik van medicijnen om depressie te behandelen:

● Bijwerkingen: antidepressiva kunnen veel bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, slaapproblemen en problemen met het seksueel functioneren. Deze bijwerkingen kunnen ernstig genoeg zijn om ervoor te zorgen dat sommige mensen stoppen met het innemen van de medicatie.

● Langdurig gebruik: sommige antidepressiva moeten mogelijk lange tijd worden ingenomen, soms zelfs de rest van het leven. Dit kan voor sommige mensen moeilijk te accepteren zijn, waardoor ze minder geneigd zijn om zich aan de behandeling te houden.

● Ineffectiviteit: antidepressiva werken mogelijk niet voor iedereen. Sommige mensen reageren mogelijk niet op de eerste medicatie die ze proberen en moeten mogelijk verschillende medicijnen proberen voordat ze er een vinden die werkt.

● Risico op overdosering: deze medicijnen kunnen gevaarlijk zijn als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen. In sommige gevallen kan dit leiden tot ernstige bijwerkingen of zelfs de dood.

● Interactie met andere medicijnen: antidepressiva kunnen een wisselwerking hebben met andere medicijnen en kunnen gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken als ze samen worden ingenomen.

Het is belangrijk om met je arts de mogelijke voordelen en risico’s van antidepressiva en andere vormen van behandeling te bespreken.

Het is ook belangrijk op te merken dat antidepressiva niet vaak worden gebruikt als de enige behandeling voor depressie. Ze worden gebruikt in combinatie met andere vormen van therapie, zoals dialectische gedragstherapie, familie- en groepstherapieën, cognitieve gedragstherapie of ‘praattherapie’, en veranderingen in levensstijl, zoals lichaamsbeweging, gezond eten en sociale steun.

Onthoud ook dat antidepressiva een behandeling zijn om symptomen te beheersen in plaats van een remedie, en het is van cruciaal belang om te blijven werken met een professional zoals een lifecoach om je te leren hoe je je depressie zelf kunt beheersen zonder medicatie, zelfs nadat de symptomen zijn verdwenen.

Natuurlijke manier om depressie te behandelen

Er zijn verschillende natuurlijke manieren om depressie te behandelen en de geestelijke gezondheid te verbeteren. Bijvoorbeeld:

De Heartmath methode

De Heartmath methode is een techniek die gericht is op het verbeteren van het emotionele en fysieke welzijn door middel van hartslagvariabiliteit (HRV) biofeedback. HRV-biofeedback is een techniek die de activiteit van het hart meet en feedback geeft over de variabiliteit in de tijd tussen hartslagen. Het wordt gebruikt om stress, angst en depressie te verminderen en het algehele welzijn te verbeteren.

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van Heartmath, en vele hebben positieve resultaten gemeld. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatige beoefening van Heartmath het psychologische, fysiologische en emotionele welzijn aanzienlijk kan verbeteren.

Een studie met meer dan 11.500 deelnemers ontdekte bijvoorbeeld dat 6-9 weken hartcoherentie training de emotionele regulatie, stressbeheersing en algeheel welzijn verbeterde. De resultaten waren als volgt: een afname van 56% in depressie, een verbetering van 24% in het vermogen om zich te concentreren, een afname van 48% in vermoeidheid, een verbetering van 38% in kalmte, een verbetering van 30% in slaap en een afname van 46% in spanning.

Resultaten van een studie met meer dan 11500 deelnemers die een Heartmath training van 6-9 weken volgden.

Een gezonde leefstijlcoaching en de effecten ervan op depressie

Je kunt een depressie verlichten door de oorzaken en risicofactoren van de aandoening aan te pakken, wat kan worden gedaan door middel van coaching op het gebied van een gezonde levensstijl. Een coach kan je helpen gezonde gewoontes te ontwikkelen die goed zijn voor je mentale gezondheid. Zij kunnen je adviseren en ondersteunen en je ter verantwoording roepen.

Een van de belangrijkste manieren waarop een coach kan helpen, is door ondersteuning te bieden bij regelmatige lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging is een uitstekende manier om depressie te behandelen; een coach kan je helpen een plan te maken dat past bij jouw behoeften en voorkeuren. De coach kan ook zorgen voor motivatie en aanmoediging om je te helpen je aan het plan te houden.

Een coach kan je ook helpen bij het aanbrengen van veranderingen in je voedingspatroon om je geestelijke gezondheid te verbeteren. Een gezond dieet dat rijk is aan groenten, fruit, eiwitten en weinig bewerkt voedsel, suiker en verzadigde vetten kan de symptomen van depressie helpen verminderen. Ze zullen met je samenwerken om een maaltijdplan op te stellen dat aan hun voedingsbehoeften en voorkeuren voldoet en om je te begeleiden bij het maken van gezonde voedingskeuzes (zelfs als je uit eten gaat of onderweg bent).

40+? Overgewicht? Depressief? Lees dan dit artikel: afvallen man 40+

Een coach kan je ook helpen om een goede slaaphygiëne tot stand te brengen. Voldoende kwaliteitsslaap krijgen is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en het welzijn, en een slechte slaap kan de symptomen van depressie verergeren. Met behulp van life coaching kun je gezonde slaapgewoonten ontwikkelen, zoals een regelmatig slaapschema aanhouden, stimulerende activiteiten voor het slapen gaan vermijden en van je slaapkamer een comfortabele slaapplek maken.

Naast deze specifieke gebieden kan een coach je helpen om met stress om te gaan, het gevoel van eigenwaarde te verbeteren en gezonde coping-mechanismen te ontwikkelen om met moeilijke situaties om te gaan. Een coach kan ook helpen bij het identificeren en omgaan met zaken als sociaal isolement, financiële stress of problemen in relaties die kunnen bijdragen aan depressie.

Supplementen en de effecten op depressie

Verschillende supplementen zijn onderzocht op hun potentieel om depressies te helpen behandelen. Maar het is belangrijk om met een arts te praten voordat je supplementen inneemt, omdat deze kunnen interageren met andere geneesmiddelen of bijwerkingen kunnen hebben.

Enkele van de meest gebruikte supplementen voor depressie zijn:

● Melatonine: Melatonine is een hormoon dat het lichaam van nature aanmaakt en dat de slaap-waakcyclus reguleert. Omdat je hoogstwaarschijnlijk moeite zult hebben met slapen als je worstelt met een depressie, kan het nemen van een melatoninesupplement het begin en de duur van de slaap helpen verbeteren en de symptomen van slapeloosheid verminderen. Het is een slecht idee om dit zonder toestemming van een arts in te nemen, want er zijn slechte supplementen op de markt, en overdosering is een probleem dat vaak voorkomt. 

● Omega-3-vetzuren: Ontstekingen in het lichaam worden in verband gebracht met de ontwikkeling van depressie en andere psychische aandoeningen. Omega-3-vetzuren, met name EPA en DHA, gevonden in visolie, blijken ontstekingsremmende eigenschappen te hebben die kunnen helpen de symptomen van depressie te verminderen door ontsteking in de hersenen te verminderen. Bovendien kunnen omega-3-vetzuren ook helpen om de effectiviteit van antidepressiva te verbeteren, de groei van nieuwe hersencellen te stimuleren en de algehele werking van de hersenen te verbeteren.

● S-adenosylmethionine (SAMe): S-adenosylmethionine is een van nature voorkomende verbinding die is bestudeerd als een mogelijke behandeling voor depressie. Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat het effectief kan zijn bij het verminderen van symptomen van depressie, vooral wanneer het wordt gebruikt in combinatie met antidepressiva.

● Sint-janskruid: Sint-janskruid is een kruid van een bloem (Hypericum perforatum) dat in Europa al eeuwenlang traditioneel wordt gebruikt om depressies te behandelen. Studies hebben ook gesuggereerd dat het effectief kan zijn bij de behandeling van milde tot matige depressie. Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om sint-janskruid te gebruiken met antidepressiva die gericht zijn op serotonine, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s).

● Foliumzuur (vitamine B9) en vitamine B12: deze vitamines zijn essentieel voor de gezondheid van de hersenen. Sommige studies hebben aangetoond dat lage niveaus van foliumzuur en vitamine B12 in verband kunnen worden gebracht met depressie, en suppletie met deze vitamines kan de symptomen helpen verminderen.

● Zink en magnesium: deze mineralen zijn essentieel voor de gezondheid van de hersenen, en sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een laag gehalte van deze mineralen in verband kan worden gebracht met depressie, en suppletie met deze mineralen kan de symptomen helpen verminderen.

● Vitamine D: Het vitamine D-supplement is een voedingsstof die belangrijk is voor de algehele gezondheid, inclusief de geestelijke gezondheid. De delen van de hersenen die de stemming en emotionele verwerking beheersen, hebben meer vitamine D-receptoren. Er is een verband tussen weinig vitamine D en een hogere kans op depressie of angst. Dus als je ervoor zorgt dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt via voedsel en/of supplementen, kan dit helpen bij het voorkomen en behandelen van depressie.

Lichaamsbeweging en de effecten op depressie

Er is bewijs dat lichamelijke activiteit een scala aan positieve gevolgen heeft voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid, waaronder het verminderen van symptomen van depressie. Er is nog niet precies duidelijk hoe lichaamsbeweging depressie verbetert, maar er zijn wel een aantal theorieën over.

Een theorie is dat lichaamsbeweging de afgifte van bepaalde neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, kan verhogen, waarvan bekend is dat ze de stemming reguleren. Lichaamsbeweging kan ook de groei van nieuwe zenuwcellen en verbindingen in de hersenen stimuleren, wat kan helpen om de stemming en cognitieve functie te verbeteren.

Een andere theorie is dat lichaamsbeweging ontstekingen in het lichaam kan verminderen, die in verband zijn gebracht met depressie. Mensen die depressief zijn, hebben meer ontstekingsmarkers in hun lichaam en het is aangetoond dat lichaamsbeweging ontstekingen vermindert.

Lichaamsbeweging kan ook een positief effect hebben op het gevoel van eigenwaarde en het lichaamsbeeld. Mensen die zich beter voelen over hun lichaam, nemen eerder deel aan sociale activiteiten, wat kan helpen om hun humeur te verbeteren. Het kan je ook een vervuld gevoel geven, wat cruciaal is voor depressieve mensen die zich vaak hulpeloos voelen.

Aërobe oefeningen zoals joggen, fietsen, zwemmen en stevig wandelen zijn allemaal geweldige manieren om de symptomen van depressie te verlichten. Experts zeggen dat je minstens 150 minuten matige aerobe activiteit per week moet doen, 75 minuten aan zeer intensieve aerobe activiteit, of een combinatie van beide. Je kunt bijvoorbeeld je training verdelen over kortere periodes van 30 minuten per dag, vijf dagen per week. Het is goed om daarnaast twee keer per week spierversterkende oefeningen te doen die de grootste spiergroepen aanspreken.

Het is van cruciaal belang om je aan je trainingsschema te houden, dingen te kiezen die je leuk vindt om jezelf gemotiveerd te houden. Praat vooral eerst met een zorgverlener voordat je aan een trainingsprogramma begint, vooral als je medische aandoeningen hebt.

Hier komt het op neer

Miljoenen mensen over de hele wereld worstelen met depressie. Depressie wordt gekenmerkt door zaken als zich verdrietig en hopeloos voelen, de interesse in leuke dingen verliezen tot zelfmoordgedachten hebben. Depressie kan moeilijk zijn om mee om te gaan, maar er zijn effectieve manieren om depressie te behandelen. Bijvoorbeeld door veranderingen in je levensstijl aan te brengen, wat je het beste kunt doen met de hulp van een coach.

Veranderingen in je dagelijkse routine, waaronder regelmatig trainen, gezond eten en voldoende slapen, kunnen de symptomen van de aandoening helpen verminderen. Het is van vitaal belang om te onthouden dat de reis van elke persoon naar herstel van een depressie uniek is en dat het enige tijd kan duren om de perfecte mix van behandelingen te vinden die het beste bij je passen.

Referenties

 1. https://www.healthdirect.gov.au/psychotherapy
 2. https://www.nhs.uk/mental-health/talking-therapies
 3. https://www.nhs.uk/mental-health/talking-therapies-medicine-treatments/medicines-and-psychiatry/antidepressants/overview/
 4. https://blogs.sas.com/content/efs/2020/02/12/using-your-heart-to-improve-health/
 5. https://www.everydayhealth.com/columns/therese-borchard-sanity-break/patient-approved-natural-supplements-depression/
 6. https://www.forbes.com/health/mind/supplements-for-depression
 7. https://www.nytimes.com/2022/06/13/well/mind/supplements-depression-anxiety-treatment.html
 8. https://www.mdlinx.com/article/the-vitamin
 9. https://www.apa.org/topics/exercise-fitness.
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29408464/
 11. https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults.
(Visited 4.839 times, 1 visits today)