Als coach en atleet heb ik een persoonlijke reis gemaakt die me dieper heeft doen nadenken over de relatie tussen lichaam en geest in de context van sport en gezondheid. Mijn doel was om mijn ervaringen te delen, van mijn avonturen in de uitdagende wereld van Hyrox-wedstrijden tot mijn zoektocht als coach naar de ultieme strategie om gezondheid te bevorderen en, in dit geval, een overbelast zenuwstelsel [1] te herstellen.

De Uitdaging van Hyrox

Mijn reis begon met het stappen in de arena van Hyrox-wedstrijden op het hoogste niveau (in mijn leeftijdsklasse). Hyrox is als een achtbaanrit waarbij je razendsnel moet hardlopen en zware fitnessoefeningen moet trotseren. Mijn drijfveer? Op mijn 48-jarige leeftijd wilde ik de wereld laten zien dat leeftijd geen stopbord hoeft te zijn voor ultieme sportprestaties.

Het Experiment: het Carnivore Dieet

Om mijn lichaam te testen, besloot ik te duiken in het mysterieuze rijk van het carnivore dieet. Een dieet met louter dierlijke voedingsstoffen waarbij je voornamelijk draait op vetten, en eiwitten. Voetballer Erling Haaland, rugbyspeler Curtis Sironen en crossfit atleet Katie Kelly zijn voorbeelden am diehard carnivore atleten.

De meningen over deze aanpak in de sportwereld variëren van ongeloof tot bewondering, en ik wilde mijn eigen verhaal schrijven. Mijn doel was om een optimale synergie tussen lichaam en geest te ontdekken en mijn sportprestaties naar nieuwe hoogten te katapulteren.

Het carnivore dieet voelde als het betreden van een nieuwe wereld waar mijn lichaam leerde om vet als brandstof te omarmen en afscheid te nemen van koolhydraten. Het was als een spannende film, waarbij mijn spijsverteringskanaal de hoofdrol speelde. Deze aanpassing vereiste veel geduld en toewijding, en soms leek het alsof ik een uitdaging aanging met ‘de man met de hamer’.

De Confrontatie met ‘De Man met de Hamer’

Mijn voorbereiding voor de wereldkampioenschappen in Manchester was uitdagend. Op sommige dagen bruiste ik van energie, als een opgeladen batterij. Maar op andere dagen voelde ik me uitgeput voordat ik überhaupt begon.

In Manchester leek alles te kloppen, en mijn maatje en ik stonden op het wereldpodium met een bronzen medaille om onze nek. Een moment van glorie, zonder twijfel. Maar mijn laatste wedstrijd voelde als een epische strijd waarin niet alleen mijn lichaam, maar ook mijn geest tegen ‘de man met de hamer’ vocht. Het was als een scène uit een mysterieuze film, met letterlijke ‘mentale mist’ die over me heen hing.

Was mijn voorbereiding te intens? Hadden mijn elektrolyten en aminozuren het moeilijk ondanks mijn trouwe ‘ketogene’ dieet? Deze zoektocht was als een puzzel die ik wilde ontcijferen, en het antwoord leek dieper te gaan dan alleen fysieke vermoeidheid. Het voelde als een shutdown van mijn zenuwstelsel, een moment dat me wederom deed realiseren hoe complex de dans tussen lichaam en geest werkelijk is.

Deze openbaring bracht me als coach onverwacht verder op de reis van onderzoek naar de invloed van lichaam-geest communicatie op onze gezondheid, een reis die ik met je deel in de volgende alinea’s.

Rol van Neurotransmitters tijdens zware belasting

Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik onder andere het concept van ‘vermoeidheid van het centrale zenuwstelsel’ via Dr. Peter Attia, een arts en onderzoeker. Zijn inzichten prikkelden mijn nieuwsgierigheid en motiveerden me om dieper te graven.

Het blijkt dat pure aminozuren, bouwstenen van onder andere neurotransmitters, een belangrijke rol kunnen spelen bij het optimaliseren van prestaties, zowel fysiek als mentaal. Het nemen van pure aminozuren tijdens de wedstrijd kan helpen om hersenmist te voorkomen, omdat je neurotransmitterprofielen op orde blijven.

Als je strikt dierlijke eiwitten eet, wordt verwacht dat je alle aminozuren binnenkrijgt, omdat dierlijke eiwitten doorgaans alle essentiële aminozuren bevatten. Of je tijdens zware fysieke inspanning toch extra aminozuren nodig hebt, is voor mij een vraag die beantwoord kan worden door het zelf te proberen.

Elektrolyten en het Carnivore Dieet

Ook kunnen elektrolyten het succes van je resultaten op een keto- of carnivoordieet beïnvloeden. Een disbalans in elektrolyten is vaak de oorzaak van de “carnivore-griep”. Bij zware sportinspanning op een ketogeen-achtig dieet kan deze variabele ook een rol gaan spelen, en dit is zeker iets om verder te onderzoeken, bedacht ik mij.”

Parallellen met mijn Coachingpraktijk

Deze ontdekking bracht me ook tot het besef van de parallellen met mijn coachingspraktijk. Wat ik in de sportwedstrijd had ervaren, “hersenmist”, is een dagelijkse realiteit te zijn voor sommige van mijn klanten. De uitdaging van hersenmist, die hun heldere denken belemmert, lijkt nooit helemaal op te lossen. Maar net zoals duursporters kunnen profiteren van het in balans brengen van hun aminozuren en elektrolyten voor betere prestaties, kunnen ook mijn klanten baat hebben bij deze aanpak om hun mentale welzijn te verbeteren [2].

Het is als het leggen van een puzzel waarvan de stukjes langzaam op hun plek vallen. Door te begrijpen hoe aminozuren en electrolyten een cruciale rol spelen in het herstel en de optimalisatie van zowel het centrale zenuwstelsel als de algehele gezondheid, kunnen we op deze manier wellicht snel stappen maken richting een helderder, gezonder, en gelukkiger leven.

De Invloed van Lichaam-Geest Communicatie op Gezondheid

Ik heb vaak klanten gezien die worstelden met “hersenmist“, waarbij de verbinding tussen lichaam en geest lijkt te vervagen. Dit gebeurt meestal na langdurige fysieke, mentale en emotionele stress, een donkere tunnel waaruit het moeilijk ontsnappen lijkt. Overspannenheid en burnout liggen hierbij vaak op de loer. Mijn ervaringen in de sport waren als een voorproefje van hun dagelijkse realiteit, waarin helder denken vaak een zeldzaam goed is.

Het Doel van Mijn Verhaal

Mijn missie is om mensen, vooral mannen, te helpen bij het vinden van de perfecte harmonie tussen lichaam en geest, een symfonie van gezondheid en welzijn. Samen kunnen we de grenzen verleggen en een reis maken naar een gezonder, sterker en gelukkiger leven! Lossen we met aminozuren en elektrolyten alle mentale problemen op? Nee, maar het is wel een eenvoudige strategie die je in kunt zetten!

Disclaimer

Ik ben geen arts of medisch specialist maar coach / biohacker. Alles waarover ik schrijf probeer ik zelf uit. Neem dus contact op met een specialist als je bovenstaande strategie wilt proberen in je strijd tegen mentale mist.

Referenties

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Central_nervous_system_fatigue

[2] https://www.mdpi.com/2072-6643/14/11/2357

(Visited 449 times, 1 visits today)