Ruud van Oudenallen

‘Ervaringsdeskundige, Ondernemer, Veteraan…’

Ontdek hier wat hartcoherentie is, hoe het werkt en welke voordelen het kan bieden voor je algehele welzijn. Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode die gericht is op het reguleren van je hartritme en het in balans brengen van het autonome zenuwstelsel.

Door middel van eenvoudige ademhalingstechnieken en gerichte aandacht kun je een staat van harmonie en evenwicht bereiken tussen je hart en geest. Het is een eenvoudig te leren techniek en geeft onmiddellijk resultaat. Het is een uitstekende toepassing in allerlei soorten stresssituaties: van het beheersen van angst en depressie tot het leveren van topprestaties. Er zijn talloze wetenschappelijke studies die deze techniek ondersteunen.

000

Stress is een onvermijdelijk deel van het leven. Hartcoherentie training zorgt ervoor dat je fysiologie in balans blijft.

Ruud van Oudenallen, Hartcoherentie trainer

Wat is hartcoherentie?

Hartcoherentie verwijst naar de harmonieuze en ritmische patronen die kunnen worden waargenomen in de hartslagvariabiliteit (HRV). HRV is de variatie in de tijd tussen opeenvolgende hartslagen. Bij hartcoherentie is er sprake van een regelmatig en gecoördineerd patroon in de HRV, wat een teken is van een optimaal functionerend zenuwstelsel.

Het concept van hartcoherentie is ontwikkeld door het HeartMath Institute, een onderzoeks- en opleidingscentrum dat zich richt op de relatie tussen het hart, de hersenen en emoties. Het HeartMath Institute heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van hartcoherentie op de fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

Hartslagvariabiliteit

Hoeveel tijd er tussen twee opeenvolgende hartslagen zit, verandert voortdurend. Dit noemen we hartslagvariabiliteit. Met training is het mogelijk de variabiliteit van je hartritme te beïnvloeden. Dit is goed voor onder andere de bloedvaten, het zuurstofniveau in de hersenen en het autonome zenuwstelsel. 

000

Door hartcoherentie training leren mensen hoe zij hun hartslagvariabiliteit kunnen beïnvloeden om zo niet alleen hun gezondheid te verbeteren, maar ook beter te presteren.

Ruud van Oudenallen

Hoe werkt hartcoherentie?

Bij het streven naar hartcoherentie wordt de focus gelegd op het creëren van een specifiek ademhalingsritme dat het hartritme beïnvloedt. Dit wordt vaak gedaan door rustig en diep adem te halen met een regelmatig tempo. Door dit ademhalingspatroon te volgen, kunnen mensen hun hartritme in een coherente en harmonieuze staat brengen.

De sleutel tot hartcoherentie is het activeren van het parasympathische zenuwstelsel, ook wel bekend als het “rust- en herstelsysteem”. Dit zorgt voor een vermindering van de stressrespons en bevordert een staat van ontspanning en innerlijke balans. Het parasympathische zenuwstelsel helpt het lichaam te herstellen en te regenereren, en heeft een positieve invloed op de cognitieve functies, emoties en het immuunsysteem.

Voordelen van hartcoherentie

Het beoefenen van hartcoherentie kan verschillende voordelen bieden voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. Enkele mogelijke voordelen zijn onder andere:

 1. Stressvermindering: Hartcoherentie kan helpen om stressreacties te verminderen en een gevoel van kalmte en welzijn te bevorderen. Het kan de veerkracht tegen stress verhogen en de negatieve effecten van langdurige stress op de gezondheid verminderen.

 2. Emotionele balans: Door hartcoherentie te beoefenen, kunnen mensen beter omgaan met negatieve emoties zoals angst, woede en frustratie. Het kan helpen om emoties in evenwicht te brengen, meer veerkracht te ontwikkelen en positieve emoties te versterken.

 3. Verbeterde cognitieve functies: Hartcoherentie kan de helderheid van denken en het vermogen tot besluitvorming verbeteren. Het kan helpen om focus en concentratie te versterken, wat gunstig is voor zowel persoonlijke als professionele prestaties.

 4. Verbeterde slaapkwaliteit: Door het bevorderen van ontspanning en het verminderen van stress kan hartcoherentie de slaapkwaliteit verbeteren. Mensen kunnen dieper en rustiger slapen, waardoor ze zich energieker en meer verfrist voelen bij het ontwaken.

 5. Versterking van het immuunsysteem: Langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor ziekten. Hartcoherentie kan helpen om stress te verminderen en zo het immuunsysteem te versterken, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid.

Hartcoherentie oefening

Het beoefenen van hartcoherentie vereist regelmatige oefening en toewijding. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om hartcoherentie te ervaren: 

 • Zoek een rustige en comfortabele omgeving waar je niet gestoord zult worden.

 • Zit in een comfortabele houding en ontspan je lichaam.

 • Focus je aandacht op je hart en stel je voor dat je ademhaling in en uit je hart stroomt.

 • Begin met langzaam en diep ademhalen, waarbij je de nadruk legt op een regelmatig ademhalingsritme.

 • Terwijl je inademt, tel rustig tot vier en terwijl je uitademt, tel je weer tot vier. Houd dit ritme aan gedurende de hele oefening.

 • Visualiseer tijdens het ademhalen positieve gevoelens zoals liefde, dankbaarheid of waardering.

 • Blijf gedurende enkele minuten in deze staat van hartcoherentie ademen en geniet van de rust en balans die het met zich meebrengt.

een goede en effectieve hartcoherentie training

Doel
Het Doel
Als je geen doelen stelt, drijf je zinloos rond. Weet wat je wilt bereiken voordat je gaat trainen. Op die manier kan je zo effectief mogelijk te werk gaan. Zorg dat je weet waarom je aan een training of coaching deelneemt, zodat je er het meeste uithaalt.
Doel
Discipline
Discipline is noodzakelijk voor resultaten
Zonder dagelijks trainen geen resultaat. Dit is niet alleen het geval bij sportprestaties, maar ook bij hartcoherentietraining. Het proces is eenvoudig, maar het is zeker raadzaam om de oefeningen regelmatig en het liefst op vastgestelde tijden te doen, om de training tot een succes te maken.
Discipline
Oefenen
Dagelijks Oefenen
Het is zeker niet 'moeilijk' en meestal ontspannend. Om de effecten van hartcoherentie training dagelijks te ervaren, is het nodig deze dagelijks te oefenen. Je hoeft niet meer dan 20 minuten per dag te trainen.
Oefenen
Effecten
van Droom naar Werkelijkheid
Naarmate je je training voortzet, zul je de effecten steeds meer gaan ervaren en na een aantal weken zul je ongemerkt fysieke, mentale of emotionele veranderingen gaan waarnemen. Je kan je droom om stressvrij te zijn laten uitkomen. Hoe meer je de technieken die je leert toepast in je dagelijkse leven, hoe meer je in staat zult zijn ongewenste gedragspatronen te veranderen.
Effecten
Zelfregulering
Gezondheid Verbeteren
Als je leert hoe je jezelf kunt 'reguleren', kun je actief invloed uitoefenen op je gezondheid en welzijn, en ook werken aan het verminderen, herstellen of verbeteren van prestaties door beter om te gaan met stress.
Zelfregulering
Reactiepatronen
Stop met ongewenste Reactiepatronen
Als je dagelijks een zelfreguleringtechniek toepast, onderbreek je ongewenste reactiepatronen en vervang je ze door gezondere reacties. Dit geeft je meer controle over je gezondheid.
Reactiepatronen
Controle
Zelfbeheersing
Je leert dat je niet alles in de wereld kan veranderen, maar je kan wel veranderen hoe je erop reageert.
Controle
De rest van je leven
Fysieke en Emotionele Gezondheid
Je leert jezelf emotioneel en fysiek gezond te blijven door bepaalde vaardigheden aan te leren die je je leven lang kunnen helpen. Door te trainen verbetert niet alleen je hartslagvariabiliteit, wat gezond is, maar ook je lichamelijke en geestelijke reacties.
De rest van je leven

Hartcoherentie APP

De hartcoherentie-app is een handige tool die is ontworpen om mensen te helpen bij het beoefenen van hartcoherentie en het monitoren van hun vooruitgang. Deze apps zijn meestal beschikbaar voor smartphones en tablets en bieden begeleiding en ondersteuning bij het bereiken van een staat van hartcoherentie.

De functionaliteiten van een hartcoherentie-app kunnen variëren, maar hier zijn enkele kenmerken die je vaak in dergelijke apps kunt vinden:

 • Ademhalingsoefeningen: De app bevat meestal verschillende ademhalingsoefeningen die zijn ontworpen om je te helpen bij het creëren van een ritmisch en gecoördineerd ademhalingspatroon dat je hartcoherentie bevordert. De oefeningen zijn vaak interactief en begeleiden je bij het inademen en uitademen in het juiste ritme.

 • Biofeedback: Sommige hartcoherentie-apps maken gebruik van biofeedbacktechnologie om je hartritme te meten en weer te geven terwijl je de ademhalingsoefeningen uitvoert. Dit stelt je in staat om visueel feedback te krijgen over de mate van coherentie in je hartritme en helpt je om je ademhaling en focus aan te passen om een optimale coherentie te bereiken.

 • Vooruitgangsregistratie: De app kan je vooruitgang bijhouden en je statistieken tonen, zoals de duur van je oefeningen, het aantal sessies dat je hebt voltooid en de gemiddelde hartcoherentiescore. Dit helpt je om je groei en verbetering in de loop van de tijd te volgen en je inzet te belonen.

 • Aanpasbare instellingen: Je kunt meestal de instellingen van de app aanpassen aan je voorkeuren. Dit kan het aanpassen van de duur van de oefeningen, het kiezen van verschillende ademhalingssnelheden of het selecteren van achtergrondmuziek om je te helpen ontspannen.

 • Herinneringen en meldingen: Sommige apps bieden de mogelijkheid om herinneringen en meldingen in te stellen, zodat je regelmatig herinnerd wordt om je hartcoherentie-oefeningen te doen. Dit helpt je om consistent te blijven en het beoefenen van hartcoherentie in je dagelijkse routine te integreren.

Het gebruik van een hartcoherentie-app kan handig zijn, vooral voor mensen die graag technologie gebruiken als ondersteuning bij hun oefenroutine. Het biedt begeleiding, feedback en een gestructureerde benadering om hartcoherentie te beoefenen, waar en wanneer je maar wilt.

Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel de app nuttig kan zijn, het nog steeds belangrijk is om de basisprincipes van hartcoherentie te begrijpen en regelmatig te oefenen om de maximale voordelen te behalen.

Het beste kun je hiervoor een specialist inschakelen.

Hartcoherentie training programma's

10 weken

Hartcoherentie programma voor het leveren van topprestaties. Presteren in ‘flow, op je best, vanuit je ‘Zone’. 

10-14 weken

Fysiek & mentaal programma afgestemd op veteranen. Bouw aan rust in je zenuwstelsel en balans in je hormoonstelsel. Wetenschappelijk onderbouwd. Op maat op de persoon afgestemd. Ook geschikt voor politie, brandweer en hulpverleners.

12 weken

Hartcoherentie programma: slaap beter en sneller in, slaap door en voorkom dat je te vroeg wakker wordt.

12 weken

Hartcoherentie programma om inzicht te krijgen in de gevolgen van stress. Altijd de baas over stress. 

RUUD ONDERSTEUNT AMBITIEUZEN DIE VASTLOPEN

Dit is wat ze zeggen...

tim-buining
Krachtiger als atleet & man
De unieke methode van Ruud heeft mij geholpen krachtiger te zijn als atleet & man. Ik heb mijn angsten op performance en persoonlijk gebied leren aanpakken, waardoor deze niet meer de overhand hebben op hoe ik mij voel en presteer. Binnen een korte tijd met de nodige input hebben de coaching sessies al echt een keerpunt betekend.
Tim Buining
Personal trainer
Marc Ploegaert
Fijn persoon & vertrouwenspersoon
Advies in dagelijkse voeding, gewoonte patronen te doorbreken, het 'resetten' van je onderbewustzijn. Daarvoor ben je bij Ruud aan het juiste adres. Fijn persoon en vertrouwenspersoon.
Marc Ploegaert
Engeneer
IMG_6431
Herstel krachtig en sterk afsluiten
Ruud heeft een hele authentieke en persoonlijke aanpak. Na een intens jaar met veel uitdagingen heeft Ruud mij de tools gegeven om de laatste fase van mijn herstel krachtig en sterk af te sluiten. Maatwerk, authenticiteit en oprechtheid zijn steekwoorden die passen bij Ruud en zijn aanpak.
Nick Tuhuteru
LO Docent
ad8f8689-4cad-45fd-ade4-0977ce4a9e10
DOEN, DOEN, DOEN
De coaching heeft mij heel erg geholpen. Het was het laatste puzzelstukje wat ik nodig had om aan mezelf te werken. Door de fijne begeleiding en vertrouwen ben ik aan de slag gegaan met de effectieve oefeningen. Als ik het moeilijk had stond hij klaar om mij te motiveren om door te blijven gaan en het echt te blijven DOEN, DOEN, DOEN.
Luisa Jager Ortega

VEELGESTELDE VRAGEN

Antwoord op de meest gestelde vragen.

Hartcoherentietraining is bedoeld om de balans in het autonome zenuwstelsel te herstellen. Je leert de techniek door te oefenen met je ademhaling en door te visualiseren. Doormiddel van feedback apparatuur kun je je training volgen.

 • Mentaal en fysiek sterker worden
 • Beter omgaan met alledaagse stress
 • Burn-out herstel en burn-out preventie
 • Meer emotionele controle
 • Je emotionele toestand veranderen via lichaam en geest
 • Effectief reageren op stressoren en ‘situaties’
 • Jezelf in de gewenste mentale en emotionele toestand brengen bij topprestaties
 • Angsten, depressies, paniekaanvallen
 • Snel inslapen en doorslapen, optimaliseren van slaap

Iedereen die zijn of haar veerkracht wil verbeteren.

Dit doe je door twee of drie keer per dag ontspannen te ademen en te visualiseren, gedurende 6 tot 10 minuten. Zo beïnvloed je de onbewuste ademhaling en daarmee ook je hartritme. Dit kalmeert je zenuwen, vermindert stress en maakt je weerbaarder. 

(Visited 720 times, 1 visits today)