Fysiek

Lichamelijke fitheid

Altijd de baas over stress ✓ Maximale veerkracht ✓

Mentaal

Mentale weerbaarheid

Optimale functie van lichaam ✓ Sterke geest ✓

Emotioneel

Emotionele stabiliteit

Gezond oud worden op een duurzame manier ✓

Gedrag

De juiste afslagen nemen

Fitter ✓ Gezonder ✓ Sterker ✓ Fysiek. Mentaal. Emotioneel.

VEERKRACHT BETEKENIS

Wanneer er problemen in je leven ontstaan, geef je dan snel op of vecht je ervoor?
Veerkracht is de kracht die je helpt te boven te komen na een tegenslag of uitdaging, zoals het verlies van een baan, een ziekte, een ramp of de dood van een dierbare. Als je niet veerkrachtig bent, kun je vast komen te zitten in je problemen. Je kunt je slachtoffer voelen, je overweldigd voelen of ongezonde strategieën gebruiken, zoals drugs, eetstoornissen of risicovol gedrag. Veerkracht maakt je niet onoverwinnelijk, maar wel beter in staat je problemen te verwerken, met plezier door het leven te gaan en beter met stress om te gaan. 
 
Het voordeel van veerkracht is dat je het kunt ontwikkelen. Als je niet zo veerkrachtig bent als je zou willen, kun je leren om veerkrachtiger te worden. Je kunt beter omgaan met moeilijke situaties als je veerkrachtig bent. Als je stress, problemen of trauma meemaakt, kan je nog steeds boos, verdrietig of pijn voelen, maar je blijft toch in staat om normaal te functioneren. Zowel lichamelijk als geestelijk. Veerkracht is niet hetzelfde als het verdragen van moeilijkheden 
Veerkracht is het vermogen om te gaan met de moeilijkheden en teleurstellingen van het leven.
Het is ook niet zo dat je dan iemand bent zonder emoties, medeleven en/of zonder empathie. Of iemand dat alles zelf uitzoekt.  Het is eigenlijk een belangrijk onderdeel van veerkracht dat je anderen kunt bereiken voor steun.
Veerkracht is een kwaliteit die je kan helpen beschermen tegen psychische aandoeningen, zoals depressie en angst. Veerkracht kan ook helpen met het compenseren van factoren die het risico op psychische aandoeningen verhogen, zoals gepest worden of een eerder trauma. Veerkracht kan je ook helpen beter om te gaan met een psychische aandoening.

4 Domeinen van Veerkracht

Er zijn vier hoofddomeinen van veerkracht: fysiek, emotioneel, mentaal en gedrag. Als je in alle opzichten veerkrachtig wilt zijn, moet je aan alle vier de domeinen voldoende aandacht besteden.

Elk domein heeft een uitwerking op de andere: wanneer je uitgeput bent (fysiek), ben je eerder geïrriteerd (emotioneel), kun je minder goed nadenken (mentaal) en gedraag je je doorgaans niet op je best (gedrag). 
De cirkels in de illustratie laten de onderlinge relaties zien.

VEELGESTELDE VRAGEN

Antwoord op de meest gestelde vragen.

Veerkracht is het vermogen om te gaan met de moeilijkheden en teleurstellingen van het leven. Je bent in staat om je aan te passen aan de moeilijkheden van het leven en er sterker uit te komen.

Mentale veerkracht is de capaciteit die iemand heeft om uitdagende levensgebeurtenissen mentaal aan te kunnen en te boven te komen. Een sterke mentale weerbaarheid geeft je de kracht om moeilijke tijden door te komen.

Je kunt je veerkracht verhogen door goede zelfzorg, positieve relaties aan te gaan en doelen te stellen. Door deze gebieden te ontwikkelen en te versterken, maak je jezelf weerbaarder.

Veerkrachtig zijn is de capaciteit moeilijke levensomstandigheden te weerstaan en ervan te herstellen. Het betekent niet dat iemand die veerkrachtig is geen stress, emotionele ontreddering en lijden ervaart. Emotionele pijn en lijden worden door veerkracht overwonnen.

(Visited 389 times, 1 visits today)